Dlaczego warto jeść borówki?

Borówki to nie tylko witaminy! Naukowcy dowiedli, że te niewielkie owoce dzięki obfitości antocyjanów wspomagają ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Korzyści z ich jedzenia jest jednak wiele więcej.

Zawarte w borówkach antyoksydanty mają działanie przeciwnowotworowe, wzmacniają odporność i pomagają w walce z bakteriami. Do tego w 100 g borówek jest taka ilość przeciwutleniaczy, jaką mają pięć razy większe porcje innych owoców i warzyw.

Borówki poprawiają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i zmniejszają ryzyko alzheimera. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, jak również wzmacniają serce i układ krwionośny. To zasługa dużej zawartości innego cennego składnika – resweratrolu.

Ponadto te niewielkie owoce są niezwykle bogate w witaminę C, która wzmacnia naszą ogólną odporność, a także w witaminę K, przyczyniającą się do wzmocnienia kości. Z kolei zawarty w nich kwas foliowy i niacyna zapobiegają infekcjom i pomagają je leczyć.

To jednak nie koniec wspaniałości kryjących się w niewielkich borówkach. Znajdujące się katechiny przyspieszają metabolizm i zmniejszają apetyt, przez co wspomagają odchudzanie. Ogólnie borówki są niskokaloryczne.
100 g tych owoców to tylko 80 kcal.
https://zdrowie.dziennik.pl/diety/zdjecia/428609,1,dlaczego-warto-jesc-borowki.html?fbclid=IwAR2-Jvt1h8_lhVw5xGF8Z1VKcwd-m9T07Mz0VmhuwnUCybJjfiMJC2EN5Dc